keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Tinder ja satunnaisuuden romantiikan tuho (ja nousu)

Suomi kysyy mistä Tinder ilmestyi? Se ei ihmettele, miten taas yhdestä uudesta kännykkäsovelluksesta on tullut niin suosittu niin lyhyessä ajassa vaan miten suomalainen deittailukulttuuri pystyi muuttumaan yhden "appsin" avulla?

Ei se muuttunutkaaan. Tai muuttui. Mutta ei Tinderin takia.

Suomalaisen deittailun ongelmana on pidetty deittailun puutetta. Ihmiset tapaavat satunnaisesti ravintoloissa ja muissa paikoissa, joista saa alkoholia. Tämä taas nähdään seurauksena suomalaisten yksilöllisistä piirteistä, kuten ujoudesta, konstailemattomuudesta, puutteellisesta tunneilmaisusta ja kasvojen menettämisen pelosta.

Ravintoloiden keskeisyys soidinmenoissa selitetään tässä näkemyksessä väärin päin. Todellisuudessa ravintola on tarkasti harkittu paikka ja ihmiset toimivat ravintoloiden sisällä valmiiksi määriteltyjen sääntöjen mukaan. Soidinmenoissa näkyvä suomalaisen miehen ujous on edellytys oikeutetulle seksuaaliselle lähestymiselle.

Ravintolatutustumisen tärkein piirre on satunnaisuus. Yhdysvalloissa suhde- ja partnerisuunnittelu kuuluvat jokaisen sinkun arkeen, mutta Suomessa ei etsitä suhteita tai ihmisiä vain yhdenlaisten syiden vuoksi. Kumppanin kriteerien sijaan pääosassa onkin omien tarpeiden tunnistaminen ja erilaisten tarpeiden kunnioittaminen. 

Suomalaiset vierastavat suhteiden hankkimista sinänsä eivätkä pidä avioliittoa romanttiseen suhteen itsestään selvänä päämääränä. Suhteisiin vievät tunteet hyväksytään valmiiksi ristiriitaisiksi. Suhdesuunnitelmat taas ovat keskenään ristiriitaisten tunteiden järjellistämistä ja siksi suunnitelmien muuttuminen on hyväksyttävää, kun keinotekoiset rakennelmat kaatuvat.

Nettideittailu on ollut noloa samasta syystä kuin muukin suunnitelmallinen parisuhteiden ja ihmisten etsintä. Se ei kunnioita satunnaisuuden romantiikan periaatetta. Satunnaisuuden romantiikan taustat löytyvät hyvinvointivaltion tasa-arvosta sekä talonpojan kohtalonuskon ja verkkaisen elämäntyylin filosofiasta. Joku voisi myös sanoa, että Suomessa ei ole tarvetta suunnitella romanttisia ja seksuaalisia suhteita.

Satunnaisuuden romantiikka on ollut hiipumassa ja erilaisia nettideittipalveluita on syntynyt samalla tahdilla kuin Internetin alkuaikoina. Eliittikumppani.fi vie satunnaisuuden vierastamisen pisimmälle ja monet luulivat, että palvelu olisi liian irvokas Suomeen.  Siitä tuli kuitenkin Suomen suosituimpia deittauspalveluita, koska ihmiset haluavat ajatella suunnittelevansa uraa, harrastuksia, suhteita, seksiä, lapsia ja seuraavan päivän erikoiskahviin sopivaa siirappivalintaa. Suunnittelemisen uusi perspektiivi ei tarkoita, että käytännön elämässä suunniteltaisiin enempää kun aiemmin, mutta kokemus suunnitelmallisuudesta täytyy syntyä.

Tinder tuli eläväksi, kun nettideittailu ei ollut enää noloa. Tinder ei ole silti sama asia kuin eliittikuumppani.fi eikä se ole pelkästään satunnaisuuden romantiikan tuhoa. Parasta Tinderissä onkin, että se yhdistää satunnaisuuden ja suunnitelmallisuuden:

a) Tinderin idea viittaa suunnitelmallisuuteen: siellä etsitään matcheja. Vaikka monet haluavat puhua kuvien tai profiilien selailusta, Tinderin lataaminen ja käyttäminen on suunnitelmallinen teko suhteiden etsinnän puolesta.

b) Kaikki matchien etsimiseen liittyvä informaatio viittaa kumppanin tai suhteen kriteereihin, joita pohditaan ns. järkevästi. Kumppaneiden kriteerien määrittelyä tapahtuu myös kaikissa kohtaamisissa ilman järkevää pohdintaa, mutta rationaalisella harkinnalla tehdään erilaisia valintoja.

c) Tinderissä ei tarvitse määritellä tarkoitusperiään eikä paljon mitään muutakaan. Tämä jättää tilaa monille tarpeille, vaikka käyttäjät raportoivat tinderin sopivan lähinnä seksiseuran hakemiseen. Pelkästään seksin etsiminen ei ole itsessään satunnaista tai suunnitelmallista mutta sen sijaan suhtautuminen seksiin asiana, jota ei kannata tehdä 'ennen kuin me tunnetaan', kertoo yleensä satunnaisuuden romantiikan tuhosta.

d) Käyttäjiä voi selata nopeasti ja heidän kohdallaan voi käyttää spontaania valintaa. Käyttäjille voi antaa keskenään erilaisia merkityksiä samalla, kun itse pohtii erilaisten ihmisten synnyttämiä "kolahduksia". Tämä opettaa pois suhteiden yksinkertaisesta lokeroimisesta vakaviin ja vähemmän vakaviin suhteisiin.

Tinder antaa mahdollisuuksia satunnaisuuden romantiikkaan perustuvalle tutustumiselle, mutta vain oikein käytettynä. Tinderiin käyttöön pätee samat ohjeet kuin yökerhoihinkin. Siellä kannattaa toimia yleistä normia vastaan saadakseen odottamatonta seuraa. Tinderin hakujärjestelmä perustuu kuitenkin kriteereille, joten se korostaa automaattisesti siihen sovellettavia käyttäytymissääntöjä ja sukupuolirooleja.

Satunnaisuuden romantiikka väheksyy sukupuolten tehtävien erottelemista. Tinder on taas yksi mahdollisuus rikkoa suunnitelmallisesti suhteisiin liittyviä sukupuolisia rajoja, jotka Tinderin kohdalla tuntuvat liittyvän ainakin markkina-arvoon, aloitteisiin, seksiin, suhteiden määrittelyn tarpeeseen, toisen huomioon ottamiseen, seksuaaliseen ja romanttiseen vastuuseen ja suhteiden loppumiseen.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti